Unit:-8 Adolescence, Sexual and Reproduction health Education

Adolescence, Sexual and Reproduction health Education

A.  Very short question answer

1.  What is the full form of AIDS? 

Ans:- The full form of AIDS is Acquired Immune Deficiency syndrome.

2.  When was the first case of AIDS found? And Where? 

Ans:- The first case of AIDS was found in 1981 AD in USA.

3.  What is syphilis? 

Ans:- Syphilis is a sexually transmitted disease.

4.  What is the causative agent of syphilis? 

Ans:- The causative agent of syphilis is Treponema Pallidum.

5.  What is the main mode of transmission of Gonorrhea? 

Ans:- The main mode of transmission of Gonorrhea is Unsafe sexual contact.

6.  What is the bacterium of Gonorrhea? 

Ans:- The bacterium of Gonorrhea is Gonococus.

7.  What is the mode of transmission of chancroid. 

Ans:- The mode of transmission of chancroid is Unsafe sexual contact.

8.  Name a device that can save us from STD. 

Ans:- A device that can save us from STD is Condom.

9.  What is the full form of DPT? 

Ans:- The full form of DPT is Diphtheria Pertussis and Tetanus.

10.  Which vaccine is inducted against Tetanus? 

Ans:- TT vaccine is inducted against Tetanus.

 

B.  Short and long question answer

1.  What are the reasons to spread HIV/AIDS in Nepal? (long Question) 

Ans:- HIV AIDS is Rapidly spreading due to various reasons in Nepal. The some of major reasons are given below:

i)  Girls Trafficking:- It is a main reason of spreading HIV/AIDS in Nepal. The trafficked girls and women come back in prostitution after rescue and Rehabilitation. This is the main cause to spread HIV/AIDS  in the community.

ii)  Lack of sex education or  public awareness:- it is very difficult to talk about sex and sexual activity in our society people are unknown about causes modes of transmission and preventive measure of sexual infection or diseases.

iii)  Prostitution:- It is illegal in our country. Although, women are involving in the prostitution at urban or rural area unsafely. On search sexual activity of prostitute promote the various sexual problems.

iv)  Unemployment:- the woman from backward communities are involved in the prostitution performance to generate the income due to poverty and unemployment. Their sexual activities are very unsafe and helpful to transmit the sexual infection.

v)  Restriction to share sexual problem:- the sexual problem are restricted to share in the family and community as if anyone attempt to share she hated. So, the infection are easily transmitted through sexual activities.

 

2.  What are the modes of transmission of HIV/AIDS? 

Ans:- HIV/AIDS can be transmitted through the following modes:

i)  Unsafe sex

ii)  Sex with multiple partner

iii)  Transfusion of HIV infected blood and organ

iv)  both from HIV AIDS infected mother

v)  drug abusers

 

3.  What are the various symptoms of AIDS write in details. (long Question) 

Ans:- The symptoms of AIDS are classified into two forms. There are given below:

(a)  Minor symptoms:

i)  chronic cough for a mother or even longer

ii)  Swollen lips and sore in sexual organs

iii)  Swelling and wound towards the end of tongue

iv)  Formation of red rashes in the skin

v)  Frequent pneumonia and Herpes zoster

(b)  Major symptoms :

i)  more than 10% loss in the body weight

ii)  persistent fever for months

iii)  High sweating

iv)  Chronic diarrhea

 

4.  What is syphilis? What are the modes of transmission of Syphilis. 

Ans:- Syphilis is a bacterial infection of human genital organ caused by Treponema Pallidum. There are various modes of transmission of syphilis:

i)  Unsafe sexual interaction intercourse

ii)  Prenatal infection

iii)   Unsafe blood transfusion

iv)  Lactation and kissing with doubt and infected persons

 

5.  What is Gonorrhea? What is the most of transmission of Gonorrhea? 

Ans:- Gonorrhea is a contagious disease caused by a bacterium Gonococcus. There are several modes of transmission of Gonorrhea. They are given below:

i)  Unsafe sexual contact

ii)  Sharing of underwear of infected person

iii)  New birth from infected model

iv)  Sharing common bed with infected persons.

Symptoms:

i)  Born and difficulty in nutrition

ii)  Frequent micturition

iii)  Whitish discharge along with urine

iv)  Pus discharge

v)  Pain in testis

Preventive:

i)  Limit  of sexual intercourse between husband and wife

ii)  Make the intercourse safe by using condom

iii)  Maintain the hygienic of sexual organ

iv)  Generate public awareness against Gonorrhea

v)  Sterilized the fomites of infected person

 

6.  Introduced Chanchroid with its various modes of transmission. Mention its symptoms and preventive measures.

Ans:- Change your mind is a sexual transmitted disease of the causative agent of chanchroid is Haemophilus Ducrey. It is transmitted through unsafe sexual contact. The primary sign and symptoms are similar to syphilis. Chanchroid is an infection of lymphatic glands and nodes of thigh. The infection causes redness and ulcers. The most of transmission of disease are as follow:

i)  Unsafe sexual intercourse

ii)  sharing of fomites of infected person

Symptom:

i) Chancre around the genital organs

ii)  Swollen of lymphatic glands of thigh

iii)  Leaking of Pus from the chancre

iv)  Difficult for movement

Preventive:

i)  Maintain the safe sexual contact

ii)  Keep the genital organs clean

iii)  Limit sex relationship between husband and wife

iv)  Avoid the sex with multiple partners

 

7.  What is safe motherhood? What service or information are provided to assure safe motherhood? 

Ans:- Safe Motherhood is a process of protecting mother from having complicated pregnancy and the problem of childbirth. The following service and information are provided on the safe motherhood:

i)  Pregnancy at appropriate age

ii)  Appropriate care of pregnant

iii)  Provision of Lactation, nutrition, family planning, rest and exercise

iv)  Planning of delivery

v)  Management for home delivery kit and TBA

vi)  Recognition of pregnancy complication

vii)  Provision of limitation for new born and saving from child

 

8.  What are the minor and major complications of pregnancy stage? 

Ans:- The minor and major complications of pregnancy stage are given below:

(a)  Minor stage:

i)  Nausea and vomiting

ii)  Swelling of veins in legs

iii)  Chest pain and hyperacidity

iv)  Anemia, anxiety and stress

v)  Bad smells of vaginally discharge

(b)  Major stage:

i)  Frequent vomit

ii)  Pain at lower abdomen

iii)  Bleeding high fever

iv)  No fetal movement

v)  Faintness and shivering

 

9.  What are the cares  of pregnant women? (long Question) 

Ans:- The Cures of pregnant women includes the flowing measures:

i)  Personal hygiene:- The pregnant women should be maintained the physical hygiene in pregnancy stage. The flow of vaginally discharge is increased in this stage. So, regular cleaning and bathing are required to prevent the infection.

ii)  Nutritious Food:- The pregnant women needs lot of amount of nutritious foods. The nutritious foods are required for both mother and her baby. She must consume easily digestible, nutritive and liquor foods staffs. It must contain protein, vitamin, calcium and iodine adequately.

iii)  Light exercise and rest:- The regular light exercise and wrist are needed to maintain the health of pregnant women She should walk at open area at morning and evening time. But, heavy manual works and long travel must be avoided because it may cause the miscarriage. The mother must be free from stress and take enough rest in pregnancy stage.

iv)  Health checkup:- Pregnant women should  go for regular health checkup at nearby health post, health center or hospitals and doctors. It helps to maintain the physical and mental state of the pregnant woman. The regular hill chickuna is the developmental trend of fetus and various complications of pregnancy stage.

v)  Use of medicine:- The self-treatment is very distractive in pregnancy  stage. The pregnant women should use the medicines as per prescription of the doctor or medical persons.

vi)  Immunization:- pregnant women and child are vulnerable for Tetanus. So, pregnant women should be immunized with TT vaccine within seven months of pregnancy to two weeks earlier of delivery.

 

10.  What kinds of natal care should be given to the pregnant women? 

Ans:- We should provide special attention and care at Natal stage for pregnant women:

i)  Call the trained birth attendant (TBA) after exposure of sign of delivery. It is better to take to those people immediately.

ii)  Why does solution of sugar and water or nutrients liquors of fruits

iii)  Provide the facility to excrete stool and urine inside the room

iv)  Provide the emotional support

v)  Clean the delivery place or room

vi)  Assistant birth attendance should maintain the personal hygiene.

 

11.  What is the importance of breast feeding? 

Ans:- Breast feeding is bounce for new born baby. The following points through the importance of breast feeding:

i)  It provides the good nutrition for newborn

ii)  It boosts of the immunity power of newborn

iii)  It develops the love and affection between baby and mother

iv)  The extreme breast feeding extends the Amenorrhea.

 

12.  What are the measures to cure for the postnatal mother? (long Question) 

Ans:- The postnatal mother is very weak. So, more nutritive should be provided to her for proper recovery and Lactation. The following measures are appropriate for the care of postnatal mother:

i)  Provision of milk, egg, fish, meat, beans, green vegetables and fruits adequately

ii)  Clean the breast very carefully with hot water

iii)  First bath should be within few days of delivery. Oiling and massage are advantages after bath

iv)  Help her to walk gently inside the home. It helps to ma the blood circulation.

v)  Suggests her to wash the anus and genital organ with soap and water after excretion

vi)  Discourage her for heavy manual works.

 

13.  What are the procedures for infant care? Explain clearly. (long Question) 

Ans:- The following are the procedures to care infant:

i)  Rinse the mouth and nostril of new born very clearly assure the respiration.

ii)  Wrap the body of mother with warm and clean clothes after the birth.

iii)  Sterilized blade and knife should be used to cut the placenta and the length of placenta should be 2cm.

iv)  Provide the colostrum for new born immediately and it is a crucial factor to acquire immune power.

v)  Inspire the mother to attach new born at chest and wrap with hands time to time that prevent risk of pneumonia.

vi)  Check the health of new born and infant regularly.

 

 

Leave a Reply